Saiskos luvan?

Kevät koittaa ja hormonit hyrrää

 

Tulevaa lavatanssikautta varten on syytä kerrata, mitä aivoissamme saattaa pahimmillaan tapahtua liehakoinnin seurauksena. Asiaa käsiteltäneen myös 14.3.2012 klo 17-19 Porthaniassa sali 1 'Tanssivat aivot' yleisöseminaarissa, jonka avaa professori Pentti Arajärvi.

 

Vaikka runoilijoitten mielipiteet tässä jätetään omaan arvoonsa niin siitä huolimatta muste, jolla rakkaus kirjoittaa mieleemme, on liuennut aivoissamme virtaaviin kemiallisiin aineisiin tehden meidät addikteiksi, uneksijoiksi ja jopa julkeiksi. Lähtölaukauksen intohimolle antaa hypotalamuksen tyvitumakkeissa tuotettu keskushermoston välittäjäaine, dopamiini, joka aktivoi ensin seksuaalisteroidit (androgeenit). Syntyy koktaili, jossa on tavallista enemmän seksuaalisteroideja ja neurohormoneja.

 

Rakastuessamme tulemme hiukan hulluiksi. Aivokuvauksissa romanttinen rakkaus näkyy lähes samanlaisena kuin olisimme hulluja samaan tapaan kuin ihmiset, jotka kärsivät pakkomielteistä. Kiihkeä ensirakastuminen aiheuttaa mielialan välittäjäaineen serotoniinin laskua ja aivojen mielihyvää käsitteleville alueille tulvii dopamiinia samaan tapaan kuin käyttäisimme huumeita. Sen lisäksi negatiivisten tunteiden ja kriittisen arvioinnin alueet ovat täysin sammuksissa ('sokeina').

 

Rakkaus on erittäin tarpeellinen, jotta omaan palkitsemiseen liittyvät aivoalueet aktivoituvat ja dopamiini pääsee avaamaan väliverhon, jotta kymmenet eri neurohormonit pääsevät esittämään osaansa. Jotkut hormonit sumentavat arvostelukykyämme, mikä voi olla välttämätöntä pystyäksemme ihastumaan kohteeseemme siinä määrin, ettei rakkaus pääse lopahtamaan alkumetreille tai jäämään kokonaan syttymättä. Ilmeisesti dopamiini on intohimoisen rakkauden päätekijä. Sitä tarvitaan myös säätelemään serotoniinia, oksitosiinia (rakkaushormoni) sekä sisäisiä opiaatteja. Intohimoisen rakkauden asiat käsitellään mielihyvän keskuksessa, missä tuotetaan oksitosiini ja dopamiini. Myös tavoitteiden säätely tapahtuu samalla aivoalueella.

 

Rakastuminen on jotain muuta kuin tavanomainen tunnetila, se on tarkoitushakuinen ja tarvitsemme rakkautta enemmän kuin luulemmekaan. Aivot nimittäin saattavat tuottaa korvaavia kiihokkeita, jotka voivat olla arvaamattomia.

 

Tuoksu on rakastumisessa tärkeä tekijä. Ihminen tuntee vetovoimaa sellaiseen osapuoleen, jolla on itseensä nähden erilainen immuunimolekyylien järjestelmä.

 

Seksi vähentää stressiä sekä luo mielihyvän ja nautinnon tunnetta. Tämä johtuu endorfiineista, joita joskus myös onnellisuushormoneiksi nimitetään, vaikka itse asiassa ne ovat aivojen tuottamia opiaatteja, jotka saavat aikaan hurmoksen, hyvänolon tai uneliaisuuden kaltaisen tunnetilan.

 

Rakastuneen sydän sykkii nopeammin. Tässä on kyseessä sama mekanismi kuin pelästymisessä: 'sydän hyppää kurkkuun, polvet notkuvat, suuta kuivaa ja vatsassa on perhosia.' Nämä juontuvat vegetatiivisesta hermostostamme, joka ohjaa tahdosta riippumattomia kehomme toimintoja, kuten sydämen lyöntitiheyttä ja voimakkuutta. Kun aivoihimme tulee viesti uhan läsnäolosta, kuten myös on laita rakkautemme kohteen ilmestymisestä paikalle, sydän saa viestin, että sen on oltava varautuneena kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin.

 

Suudellessamme 30 kasvolihastamme joutuu tekemään töitä saaden fyysistä harjoitusta, mutta samalla itsetuntomme ja verenkiertomme kasvaa. Paljon suutelevat ihmiset elävät pidempään ja potevat vähemmän sydänsairauksia. Tämä saattaa johtua siitä, että suutelemisen ansiosta erittyy erilaisia hormoneja, joilla on särkylääkkeiden tapaisia vaikutuksia ja ne vahvistavat kehon puolustusmekanismeja.

 

Sub rosa

(ruusun varjossa eli vaitiolon edellytyksellä)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Seppo Hildén

" Kun aivoihimme tulee viesti uhan läsnäolosta, kuten myös on laita rakkautemme kohteen ilmestymisestä paikalle, sydän saa viestin, että sen on oltava varautuneena kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin."

Jaakko, totta puhut, kun nainen tulee lähettyville, sitä oikeasti on oltava varautunut kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin. Ei niistä pirukaan ota selvää mitä ne milloinkin haluaa.

Mika Rantanen

Jaakko, ihmisen sieluntoiminnot, psyyke, persoonallisuus ym. ei todellakaan ole pelkkä "kemiallisten reaktioiden summa"! Kaikkea, miten ihminen toimii ja kokee eri tilanteissa ym., ei voi selittää pelkällä kemialla ja biologialla. Vain täysi ATEISTI voi väittää tällaista! EIKÄ IHMINEN KUITENKAAN KÄYTTÄYDY LÄHESKÄÄN AINA KUIN ELÄIN, KOSKA ON IHMINEN EIKÄ ELÄIN.

Käyttäjän kaminiitto kuva
Jaakko Korpi-Anttila

MR: .."ihmisen sieluntoiminnot, .."

Muutamia kommentteja ensin omaan kirjoitukseeni.

Juttuni on vain pieni pistokas kiintymiseen (vast.) liittyviin asioihin. Kertalukua korkeintaan miljoonasosa nykyisestä tiedosta. Se on täynnä pieniä ja isompia virheitä, koska olen oionnut mutkat suoriksi ja todennäköisesti ymmärtänyt asiat väärin, kuten normaali katsomovalmentaja usein tekee. Toivon, että oikeat asiantuntijat saavat tästä jutusta hepulin ja intoutuvat valottamaan meille tavallisillekin näitä asioita kansanomaisesti. Linkkien takaa löytyy mutkan kautta myös lähteet, joista olen näitä asioita poiminut Wikin lisäksi.

Mitä tuohon sieluun tulee, minua viehättää sen kreikkalainen muoto phrein, joka tarkoittaa myös palleaa. Oppikoulun todistuksessa sielutieteen kohdalla minulla seisoo arvosana 8, mikä käytännössä tarkoitti sitä, että kuuntelin häiritsemättä opetusta. Siten en voi muuta kuin uskoa, mitä MR kirjoittaa, mutta tuosta ihmisen ja eläimen erosta sanoisin, että se on enempi määrittelykysymys ja uskon asia. Muuten ei tarvitse huutaa, kuulen vähemmälläkin – vielä.

Mika Rantanen

Vai oletko, Jaakko, sitä mieltä, että kaikki ihmisen ongelmat ratkeavat, kunhan vain aivojen kemiallinen tasapaino on täysin kunnossa!?

Käyttäjän MattiUusimies kuva
Matti Uusimies

Kemiallisesta tasapainosta, tunteista ja sielusta: henki on ruumista ja ruumis henkeä, kaikki vaikuttaa kaikkeen. Mielestäni ei oikeastaan ole suurempaa syytä analysoida, missä näiden rajalinjat kulloinkin kulkevat, niin kauan kunhan ei koneiksi muututa. Totuutta asiassa tuskin onkaan.

Käyttäjän kaminiitto kuva
Jaakko Korpi-Anttila

MU: ".. henki on ruumista ja ruumis henkeä, kaikki vaikuttaa kaikkeen. .. Totuutta asiassa tuskin onkaan."

Luulen, että asia on juuri näin. Historian valossa tiedon lisääntyminen on siirtänyt ruumiin ja sielun välistä rajalinja niin, että ruumis on vallannut tilaa sielulta ja muilta uskomuksilta. Uskomusta löytyy kummaltakin puolelta edelleen aivan riittämiin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"...hormonit hyrrää..." ja
"...liuennut aivoissamme virtaaviin kemiallisiin aineisiin tehden meidät addikteiksi, uneksijoiksi ja jopa julkeiksi."

Jaak-ko! Eikö tuollainen kirjoittelu sentään ole hiukan liian uskaliasta?

Käyttäjän kaminiitto kuva
Jaakko Korpi-Anttila

TK: "Eikö tuollainen kirjoittelu sentään ole hiukan liian uskaliasta?"

Rohkeaksi tekevä vanhuus yllytti minut kirjoittamaan ja unohtamaan totuudellisuuden.

Seppo Hildén

Jaakko, sul on oikea asenne!

Käyttäjän kaminiitto kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Seppo Hildén .. asenteesta..

Johtunee ennen muuta siitä, että ainoa aisti, joka vielä kunnolla pelaa, on itsetunto.

Seppo Hildén

Jaakko, tota mä just tarkoitin.

Käyttäjän kaminiitto kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Tulihan tuolla Tanssivat aivot -seminaarissa käytyä. Muut paitsi professoritason esitelmät olivat ihan hyviä. Jyväskylän yliopiston improvisaatiotanssin videoklipit olivat hyvin havainnollisia.

Oikeastaan odotin enemmän tanssipainotteisuutta enkä niin paljon aivovammojen käsittelyä. Eli se miksi ja miten tanssin avulla voidaan ehkäistä vanhuuden tuomia ongelmia jäi jotenkin roikkumaan. Esitykset koskettelivat melko pahoja sairaustapauksia, joten tanssin merkitystä keinona ylläpitää terveyttä sivuttiin melko ohuesti.

Muuten yleisöä oli ja paljon. Pääsali oli jo puoli tuntia ennen alkua lähes täynnä. Loput pistettiin sivusaliin videokuuntelulle. Tästä väenpaljoudesta voisi kyllä joku viisas kulttuurihenkinen poliitikko jotain päätellä.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset